..
kolaa: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym :
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an= |
| −n |
| | n+2 | |
a/oblicz wyraz 98
b/zbadaj monotoniczność
4 wrz 22:33
Aga1.: Zauważ, że licznik jest sumą ciągu arytmetycznego , w którym a
1=1, a
n=2n+1
| | 1+2n+1 | |
1+3+5+...+(2n+1)= |
| *n=(n+1)*n=n2+n |
| | 2 | |
Podstaw i oblicz a
n
4 wrz 22:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| | suma (n+1) nieparzystych liczb | | | |
an = |
| − n = |
| − n = |
| | n+2 | | n+2 | |
| | (n+1)2 | | n(n+2) | | 1 | |
= |
| − |
| = |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
4 wrz 22:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aguś ... ale teraz mam rację ... tam jest (n+1) liczb nieparzystych
4 wrz 22:45
Eta:
Kochani

Mam taką propozycję : piszmy informację "pomagam" a unikniemy powielania rozwiązań
4 wrz 22:47
Eta:
4 wrz 22:48
Mila: Popieram, witaj Eto.
4 wrz 22:51
Ajtek:
Wydaje mi się, czy wszyscy są "wyposzczeni"
4 wrz 23:01
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta Aga1. Artur...
Z
Milą już się widziałęm

.
4 wrz 23:02
Eta:
Zobaczycie co będzie późnymi wieczorami w każdą niedzielę
4 wrz 23:02
Ajtek:
Wiemy, znamy, pamiętamy

.
Niedzielne romantyczne wieczory ze "zmorą matematyczną"
4 wrz 23:04