calka
ola: mam obliczyc calke:
∫(xe2x− (3/√x)) dx
pokaze mi ktos jak to krok po kroku robic ?
bylabym ogromnie wdziecznaaa
4 wrz 22:32
4 wrz 22:34
ola: duzo niestety to mi nie pomoglo, jakbys mogl pokazac, co po kolei itd,,, bylabym wdzieczna
bardzo.
4 wrz 22:40
4 wrz 22:41
Mila: ∫(xe
2x− (3/√x)) dx=∫xe
2xdx−3∫x
−1/2dx=
| | dt | |
∫xe2xdx= [2x=t, 2dx=dt , dx= |
| ] |
| | 2 | |
| | 1 | | dt | | 1 | |
= |
| ∫tet* |
| = |
| ∫tetdt= [ przez części; t=u, dt =du; v'=et⇒v=∫etdt=et] |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cd = |
| {t*et−∫et dt}= |
| {tet−et}= |
| (2xe2x−e2x) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
∫x
−1/2dx=2x
(1/2)=2
√x
teraz połącz wszystko.
4 wrz 22:47