część pomozecie porównać liczby x=(2p{2}^28 i y= (p{8}/64)6{-6}
aa: część pomozecie porównać liczby
x=(2√228 i y= (√8/64)−6
4 wrz 22:26
Basia:
√2 = 21/2
√8 = 81/2 = (23)1/2 = 23/2
64 = 26
wykonaj działania i zapisz x i y w postaci 2α
4 wrz 22:29
anmario: Przestaw je jako potęgi dwójki i porównaj wykładniki
4 wrz 22:29
aa: chyba wszyscy śpią
4 wrz 22:30
aa: coś takiego
x=(2*21/2)28=228*214=242
y=(21/3/26)−6=2−7/3*(−6=214
4 wrz 22:41
Piotr:
moze dobrze. niewiadomo bo zapis niejednoznaczny
4 wrz 22:43
aa:
4 wrz 22:43
aa: chwila moze uda mi sei poprawic
x=(2*21/2)28=228*214=242
y=(21/3/26)−6=2−7/3*(−6)=214
4 wrz 22:44
Piotr:
jeszcze lepiej
4 wrz 22:45
aa: ale tam tylko po −6 powinien byc nawias. jak ty bys to zrobił
4 wrz 22:45
anmario:
w wyrażeniu na y jest błąd, w liczniku powinno być y równa się dwa do trzy drugie (no bo osiem
to 23 a √2 to 20.5
4 wrz 22:46
Piotr:
21/3≠8
4 wrz 22:46
anmario: O, dokładnie jak napisała Basia na początku
4 wrz 22:48
aa:
4 wrz 22:49
aa: własnie zauwazyłem powinno wyjśc 230
4 wrz 22:49
aa: mam jeszcze pytanie nie wyswietlaja mi sie nowe komentarze. Pojawiają sei tylko wtedy gdy
napisze nową wiadomość
4 wrz 22:50
aa: dzięki za pomoc
4 wrz 22:51
aa: [(3−√5)1/2+(3+√51/2]−2 nie wiem czemu ale wychodzi mi tu 1/6 a nie 1/10
4 wrz 22:53
aa:
4 wrz 22:55
Eta:
| | 1 | |
...= [3−√5+2*√9−5+3+√5]−1= (6+2*2)−1= |
| |
| | 10 | |
4 wrz 22:57