W kulę o promieniu R = wpisano walec, w którym stosunek promienia podstawy do w
boni: W kulę o promieniu R = wpisano walec, w którym stosunek promienia podstawy do wysokości jest
równy 3 : 4 . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca
4 maj 19:16
@Basia: Rysuję. To chwilę potrwa
4 maj 19:27
pazio: ambitnie
4 maj 19:29
imię lub nick: proste
4 maj 19:30
@Basia:

γ=180−α
δ=90−β
rH =
34
z tw. sinusów w △AOB mamy:
2r*sinβ=R*sinα
z tw.sinusów w △AOD mamy:
| sin(180−α) | | sin(90−β) | |
| = |
| |
| H | | R | |
H*cosβ=R*sinα
| r | | R*sinα | | cosβ | | cosβ | |
| = |
| * |
| = |
| |
| H | | 2sinβ | | R*sinα | | 2sinβ | |
sin
2β+cos
2β=1
4sin
2β+9sin
2β=4
13sin
2β=4
sin
2β=
413
H = 2R*sinβ
| | 2√13 | | 4R√13 | |
H = 2R* |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cosβ=
rR
r = R*cosβ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz wystarczy podstawić do wzorów
4 maj 19:46
Miki:
Można też prościej:
to: r=
34*h
teraz z tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym:
o wymiarach; r,
h2 i R
(
h2)
2 +(
34h)
2 = R
2
h24 +
916h
2 = R
2
1316h
2 = R
2
h
2 =
16R213
| | 3R√13 | |
to: r=34*h => r= |
| |
| | 13 | |
5 maj 00:10