geometria analityczna
Jula122: Zbadaj, czy prosta o równaniu 4x − y −3 = 0 jest symetralną odcinka o końcach: A=(−3, 2) i
B=(5, 0)
Poproszę o wyjaśninie.
4 wrz 21:56
Aga1.: Trzeba znaleźć równanie symetralnej i porównać z daną, czy są identyczne.
4 wrz 21:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
symetralna dzieli odcinek 'na pół'
innymi słowy:
krok 1:
wyznaczasz prostą przechodzącą przez A i B
krok 2:
wyznaczasz punkt przecięcia się prostych (punkt C)
krok 3:
wyznaczasz odległość AC i BC ... i sprawdzasz czy są równe
lub
krok 1:
stosujesz wzór na odległość punktu od prostej i sprawdzasz czy punkty A i B są 'równo odległe'
od prostej
UWAGA

w drugiej metodzie może dojść do fałszywego pozytywnego wyniku, jeżeli prosta została
tak paskudnie dobrana, że jest ona np. równoległa do wektora AB
4 wrz 22:01
Aga1.: Można np. tak.
1) znaleźć S środek odcinka AB.
2) znaleźć współczynnik kierunkowy prostej AB.
3) napisać równanie prostej prostopadłej do pr. AB (w postaci ogólnej)przechodzącej przez punkt
S
4 wrz 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:

Aguś ... ale symetralna nie musi być postopadła do wektora AB
4 wrz 22:07
4 wrz 22:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
mea culpa (czy jak to się pisze) ... za głupotę którą właśnie palnąłem
4 wrz 22:10
4 wrz 22:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
no już nie bijcie mnie nie bijcie

toć przeprosiłem
4 wrz 22:12
4 wrz 22:14
Basia:
A(−3;2) B(5;0)
P∊sym.AB ⇔ |AP| = |BP| ⇔ AP2 = BP2 ⇔
(x+3)2+(y−2)2 = (x−5)2+(y−0)2 ⇔
x2+6x+9+y2−4y+4 = x2−10x+25+y2 ⇔
6x−4y+13 = −10x+25 ⇔
−4y = − 16x+12 ⇔
y = 4x−3
czyli sym.AB ma równanie y = 4x−3 (4x − y − 3 = 0)
4 wrz 22:19
Eta:
2 sposób
środek odcinka AB S( 1,1)
| | −1 | |
wsp. kierunkowy prostej AB : aAB= |
| |
| | 4 | |
| | −1 | |
to sym. AB: y= |
| (x−xS)+yS ⇒ y= 4x−3 |
| | aAB | |
⇒4x−y−3=0 −−− jest symetralną odcinka AB
4 wrz 23:25