Wyrarzenia algebraiczne - oblicz.
MMja:
(x−7) =
(3x−2) =
(2x+1)2 =
(x−2) (x2 + 2x +4)
(x−5) (5 + 5)
4 wrz 21:50
Artur z miasta Neptuna:
(x−7) = x−7
4 wrz 21:52
Vizer: Po pierwsze − wyrarzenia, srsly?
Po drugie − czy w dwóch pierwszych przykładach nie brakuje jakiejś potęgi?
4 wrz 21:52
MMja:
a brakuje. 2 w obydwóch
4 wrz 22:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w takim razie
1), 2) i 3) to wzory skróconego zmnożenia
4) wymnóż lub zauważ że drugi nawias to rozpisany wzór skróconego mnożenia
5) tam w drugim nawiasie chyba miało być (x+5) ... wtedy jest to wzór skróconego mnożenia
4 wrz 22:02
Vizer: No to najważniejsze pytanie − jaki jest problem w zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia do
tych przykładów?
4 wrz 22:02
asdf: (x − 5)(5 + 5)

ile to było...
4 wrz 22:18