Jak to rozwiązać?
Letty: rozwiąż równanie:
log2(4x + 4) = log2(2x + 1 + 3)
4 wrz 21:45
Aga1.: D=R
4x+4=2x+1+3
(2x)2+4=2x*2+3
(xx)2−2*2x+1=0
(2x−1)2=0
2x=1
2x=20
x=
4 wrz 21:48
ZKS:
4x + 4 = 2 * 2x + 3
4x − 2 * 2x + 1 = 0
(2x − 1)2 = 0 ⇔ 2x = 1 ⇒ x = 0
4 wrz 21:49
Artur z miasta Neptuna:
<=> 4 + 4x = 2x+1 +3
zamien potegi na potegi o wykladniku 2 i 'dzialaj'
4 wrz 21:49
Basia:
założenia:
4x+4>0 ⇔ 4x > − 4 ⇔ x∊R
2x+1+3 >0 ⇔ 2x*2+3 > 0 ⇔ 2*2x > −3 ⇔ x∊R
możesz opuścić logarytmy i masz
(22)x + 4 = 2*2x + 3
(2x)2 − 2*2x + 1 = 0
t = 2x czyli t>0
t2 − 2t + 1 = 0
(t−1)2 = 0 ⇔ t−1=0 ⇔ t=1 ⇔ 2x = 1 ⇔ x=0
4 wrz 21:50
Vizer: Wiedziałem, że się pojawią szybko odpowiedzi i nawet nie pisałem swojej
4 wrz 21:51
Aga1.: Ale wysyp rozwiązań.
4 wrz 21:52
Eta:
4 wrz 22:07
Letty: Super, dzięki

Ten przypadek jest troszkę inny, więc możecie mi powiedziec tylko jak zacząć?
log
2(12 − 2
x) = 5 − x
4 wrz 22:30
Letty: Super, dzięki

Ten przypadek jest troszkę inny, więc możecie mi powiedziec tylko jak zacząć?
log
2(12 − 2
x) = 5 − x
4 wrz 22:31
ZKS:
5 − x = log225 − x
4 wrz 22:34
Aga1.: Dziedzina
−2x+12>0
2x<12
2x<2log212
x<log212.
log2(12−22)=5−x⇔25−x=12−2x
dokończ.
4 wrz 22:35
Eta:
1/Podaj założenia
| | 25 | |
2/ 25−x= 12−2x⇒ |
| =12−2x |
| | 2x | |
jeżeli Ci łatwiej to podstaw za 2
x=t, t>0
i dokończ ....... pamiętaj o założeniu
4 wrz 22:35
Eta:
Wszyscy "głodni" ? to ja idę na herbatkę
4 wrz 22:37
ZKS:
Ja idę na kanapkę.
4 wrz 22:38
Aga1.: "spragnieni"
4 wrz 22:38
ta co niewie: Log3 (3x +8) = 2−x
Próbuje rozwiqzywac , ale NW czy dobrze myślę . Czy teraz mam przelozyc log3 3 na str. Prawa i
2−x do potęgi 3?
6 paź 17:10