z parametrem
moniśś: wyznacz wartość parametru k dla których dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
f(x)= √(1−k2)x2 = (k−1)x +1
4 wrz 21:35
Aga1.: Popraw zapis.
4 wrz 21:36
Maslanek: To coś pod pierwiastkiem musi być nieujemne dla wszysktich liczb rzeczywistych.
Czyli:
1. Sprawdzasz co się dzieje, gdy 1−k2=0
2. (1−k2)>0
Δ≤0
4 wrz 21:37
Vizer: Piszesz (1 − k
2)x
2 + (k − 1)x + 1 ≥ 0
i żeby taka nierówność była spełniona, muszą być spełnione następujące warunki:
1. Δ ≤ 0
2. (1 − k
2) > 0
Oraz rozpatrzyć przypadek dla funkcji liniowej.
Jak na czymś stanęłaś albo coś jeszcze wyjaśnić pisz
4 wrz 21:39
moniśś: k∊( −0,6; 1) ?
4 wrz 22:33
4 wrz 23:12