h
Laik: przy pomocy kryterium porownawczego zbadac zbieznosc szeregu:
wykazuję rozbieżnosc, do czego najlepiej to porównac?
4 wrz 21:30
Basia:
n*
3√n+3 = n*n
1/3+3 > n
4/3
| n3√n+3 | | n4/3 | | 1 | |
| > |
| = |
| |
| n2 | | n2 | | n2/3 | |
a to jest szereg harmoniczny rzędu α=
23 < 1 czyli rozbieżny
4 wrz 21:34
Laik: dziękuje
4 wrz 21:38
4 wrz 21:54
Krzysiek: szereg rozbieżny więc szacuj od dołu
4 wrz 21:56
Laik: tez z porównawczego
4 wrz 21:57
Laik: juz wiem, mialem blad w obliczeniach
4 wrz 21:59
Laik: | | n3+4n | |
a w przykładzie |
| moge tak porownac? |
| | n4−2n2 | |
| n3+4n | | n3 | |
| ≥ |
| =1n − harmoniczny rozbieżny. Czy za dużo uciąłem? Skąd |
| n4−2n2 | | n4 | |
wiedzieć ile można zmienić pierwotny szereg?
4 wrz 22:03
Godzio: Jest ok
4 wrz 22:05
Godzio:
| n + a | | n + 0 | |
| ≥ |
| dla a,b ≥ 0 |
| n − b | | n − 0 | |
Zwiększając licznik wartość ułamka rośnie
Zmniejszając mianownik wartość ułamka rośnie
Zmniejszając licznik wartość ułamka maleje
Zwiększając mianownik wartość ułamka rośnie
4 wrz 22:07
Laik: to wiem, ale chodzi mi o to jak bardo mogę przekształcić pierwotny szereg. Bo jesli chce
zmniejszyc licznik to nie wstawie tam zera to juz bedzie zbyt duza ingerencja. Chodzi mi o to
gdzie jest granica
4 wrz 22:10
Basia:
wszystko co jest prawdą jest dopuszczalne
ale
nie wszystko co jest prawdą daje pożądany wynik
4 wrz 22:11
Laik: rozumiem, czyli starac sie pozmieniac zawsze jak najmniej?
4 wrz 22:16
Krzysiek: ważne żebyś wiedział (czuł) kiedy masz ograniczać od dołu a kiedy od góry , a ile razy będziesz
zmniejszał/zwiększał mianownik/licznik to już nie ma znaczenia
4 wrz 22:18
Laik: ok, dziękuję wam bardzo
4 wrz 22:21
Laik: | | 4n | |
a czym ograniczyc od dołu |
| zeby to jakos sensownie wyszło? bo jakos sobie poradzic |
| | 3n−2 | |
nie moge
4 wrz 22:37
Krzysiek: po co ograniczać.. sprawdziłeś warunek konieczny?
4 wrz 22:38
Laik: tyle się jeszcze musze nauczyć... Dzięki !
4 wrz 22:40