funkcja
lukasz: mam tu policzyc dziedzine, przedzialy monotonicznosci oraz ekstrema lokalne funkcji:
dziedzina D=R/{1} ?
a przedzial monotonicznosci i ekstrema ? jak policzyc ?
4 wrz 21:27
Maslanek: Ekstrema licząc pochodną. Monotoniczność tak samo.
| | −4x2−4x+2x2 | | −2x2−4x | |
f'(x)= |
| = |
| . |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Dalej już prosto
4 wrz 21:30
Basia:
najpierw policz pochodną
podaj wynik
4 wrz 21:30
lukasz: wlasnie tak jak wyzej wyszla mi pochodna.. i co z tym dalej robic ?
4 wrz 21:39
Basia:
znajdź jej miejsca zerowe
4 wrz 21:42
lukasz: miejscazerowe to x=2 lub −2
4 wrz 22:07
Aga1.: −2x2−4x=0/:(−2)
x2+2x=0
x(x+2)=0
x=0 v x=−2
4 wrz 22:25
Basia:
no nie;
ułamek=0 ⇔ licznik=0
f'(x) = 0 ⇔ −2x2−4x = 0 ⇔ −2x(x+2) = 0 ⇔ x=0 ∨ x= −2
teraz rysujesz wykres pochodnej (a dokładnie tylko licznika, bo mianownik jest stale dodatni)
i określasz znak pochodnej w przedziałach:
(−∞;−2) (−2;0) (0;1) (1;+∞)
i na tej podstawie określasz monotoniczność
f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
f'(x)<0 ⇒ f.maleje
↗↘ ⇒ ma maksimum
↘↗ ⇒ ma minimum
i tyle
4 wrz 22:27
lukasz: dzieki. i bedzie, ze funkcja rosnie od (−niesk,−2),oraz w (0,niesk) a maleje od (−2,0)
4 wrz 22:28
lukasz: a skad wziely sie te przedzialy (0,1) (1,niesk)
4 wrz 22:30
Aga1.: 1 wyrzucona z dziedziny.
4 wrz 22:30
lukasz: dziekujeee
4 wrz 22:33