Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długości 13cm i 15 cm
kacperek: Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długości 13cm i 15 cm.
Pole trapezu jest równe 168 cm2, a kąty przy podstawie są ostre.
Oblicz pole trójkąta , którego wierzchołkami są końce dłuższej podstawy trapezu i punkt
przecięcia jego przekątnych.
Nie wiem jak te przękątne wyznaczyć. Mam wszystkie boki policzone ale dalej nie wiem.
4 wrz 21:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że przekątne tworzą dwa trójkąty podobne (górny jest mniejszy o dolnego wedle proporcji
| | b | |
|
| ; gdzie b,a to podstawy trapezu) ... z tej proporcji wyznaczasz ile wynosi wysokość |
| | a | |
większego trójkąta i obliczasz jego pole
4 wrz 21:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
natomiast wiesz ile wynosi H+h ponieważ znasz pole trapezu
4 wrz 21:20
Mila: a=21, b=7
h+H=12
H=3h
4h=12
H=9
4 wrz 21:47