Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji f(x)= |x+4| - |x| i g(x)= |2x|
kacperek: Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji f(x)= |x+4| − |x| i g(x)= |2x|
4 wrz 20:26
Basia:
najpierw trzeba zapisać wzory funkcji bez wartości bezwzględnej
1.
x∊(−∞; −4) ⇒ |x+4| = −x−4 i |x|= −x ⇒ f(x) = −x−4−(−x) = −4
x∊<−4;0) ⇒ |x+4| = x+4 i |x| = −x ⇒ f(x) = x+4−(−x) = 2x+4
x∊<0;+∞) ⇒ |x+4| = x+4 i |x| = x ⇒ f(x) = x+4−x = 4
2.
x∊(−∞;0) ⇒ |2x| = −2x ⇒ g(x) = −2x
x∊<0;+∞) ⇒ |2x| = 2x ⇒ g(x) = 2x
narysuj to sobie teraz i napisz czy dalej to ma być rozwiązane metodą szkolną
czy przy pomocy całek
4 wrz 20:39
kacperek: metoda szkolna
4 wrz 20:51
Basia:
no to po narysowaniu będziesz tam miał dwa trójkąty:
ABC: A(0,0) B(−1;2) C(0;4)
i
ACD: A(0;0) C(0;4) D(2;4)
z tym już powinieneś sobie poradzić
4 wrz 20:58
pigor: ... np. tak :
f(x)=g(x) ⇔ |x+4|−|x|= 2|x| ⇔ {x+4|= 3|x| /
2 ⇔ x
2+8x+16= 9x
2 ⇔ x
2−x−2=0 ⇔
⇔ x
2−2x+x−2=0 ⇔ x(x−2)+1(x−2)=0 ⇔ (x−2)(x+1)=0 ⇔
x=−1 ∨
x=2 ,
to szukane pole np. tak :
Pf = 12(6+4)*|2−(−1)| −
12*|−1|*4−
12*2*6= 5*3−2−6= 15−8=
7 j
2.
4 wrz 21:04
kacperek: dziękuję
4 wrz 21:06
Eta:

Odp:
P= 6[j
2]] ........
pigor] ?
4 wrz 21:42