calka
kaszka: pomoze ktos mi rozwiazac te calke ∫ (x3−x) dx calka ta jest oznaczona w przedziale (1,2)
4 wrz 20:06
Basia:
policz najpierw nieoznaczoną
∫(x3−x)dx = ∫x3dx − ∫xdx = .....................
podaj odpowiedź
4 wrz 20:08
kaszka: | | 1 | |
x4/4 − x2/2 i wyszlo mi po obliczeniu tego przedzialu: −2 |
| |
| | 4 | |
4 wrz 20:12
kaszka: chyba sie gdzies w obliczeniach pomylilam bo na koncu wychodzi 0−4−2 po tym jak drugi raz
policzylam czyli =−4−2= −6 ? tak ma byc ?
4 wrz 20:14
Mila:
x3=x
x3−x=0
x(x2−1)=0
x=0 lub x=1 lub x=−1
Może całka w przedziale (−1,0) albo między krzywymi.( wykres nie wychodzi)
4 wrz 22:29
4 wrz 22:30
Basia:
całkę policzyłeś dobrze
| | 24 | | 22 | | 14 | | 12 | |
[ |
| − |
| ] − [ |
| − |
| ] = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ 4 − 2] − [ |
| − |
| ] = 2 − (− |
| ) = 214 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Milu przecież
kaszka nic nie pisze o polu
ma obliczyć całkę oznaczoną i tyle
4 wrz 22:34
kaszka : super

* dzieki jeszcze raz

*
4 wrz 22:46
Basia:
oj
kaszka jest dziewczyną; przepraszam za pomyłkę
4 wrz 23:01