sprawdzenie!
matfiz: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równan jest para liczb ujemnych −>
4x−3y=7
mx−y=2
wychodzi mi: x= 1/(4−3m), y=(−8+7m)/(4−3m)
wiem tez, ze xy>0 i x+y<0
iloczyn 2 zbiorów wychodzi mi: <1;4/3) proszę o sprawdzenie
4 wrz 19:58
Basia:
y = mx − 2
4x − 3mx + 6 = 7
(4−3m)x = 1
dla m =
43 mamy 0*x = 1 czyli nie ma rozwiązania
| | m | | m − 2(4−3m) | | 7m − 8 | |
y = |
| − 2 = |
| = |
| |
| | 4−3m | | 4−3m | | 4−3m | |
po co badać iloczyn i sumę ? można prościej
| | 1 | |
x < 0 ⇔ |
| <0 ⇔ 4−3m<0 ⇔ m>43 |
| | 4−3m | |
y<0 ⇔ 7m − 8 > 0 (bo mianownik 4−3m<0) ⇔ m>
87
x<0 i y<0 ⇔ m∊(
87; +
∞)
4 wrz 20:19