oblicz pole i objętość stożka
ela: proszę o pomoc mam trzy zadanka ale ich nierozumiem pilne pr oszę
1)oblicz pole powierzchni i objętość stożka o promieniu r=5cm i wysokości H=12cm
2)oblicz pole powierzchni i objętość walca,
którego przekrój osiowy jest prostokątem o bokach 6cm i 10cm.przyjmujemy, że wysokość walca
H=10cm
3)ze zbioru liczb {1,2,...,10}
losujemy jedną.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez trzy jeżeli
wiadomo, że otrzymano liczbę mniejszą niż siedem.
4 maj 19:06
imię lub nick: 1) V=13πr2*h
4 maj 19:18
pazio: 1. V = πr
2*H to to dasz radę

P
p = πrl + 2πr
szukasz l(tworząca stożka)
a możesz l znaleźć z twierdzenia Pitagorasa:
l
2 = r
2 + H
2
podstaw i masz wszystko
4 maj 19:20
pazio: ja sie juz tu nie pokazuje
4 maj 19:21
imię lub nick:

r=3
rozumiem że pole powierzchni całkowitej... P
c=2πr
2+2πrH
V=πr
2*H
4 maj 19:22
imię lub nick: to do drugiego ^
4 maj 19:23
imię lub nick: pazio nie przejmuj się też często zapominam
4 maj 19:23
pazio: imię lub nick − to stożek

a jakoś specjalnie stożkowato na Twoim rysunku nie wygląda
4 maj 19:23
imię lub nick: ale to do drugiego
4 maj 19:25
pazio: aaaa zwracam honor
4 maj 19:25
imię lub nick: a to 3 jakieś dziwne jest bo niby losujemy z 10 ale jednak wiemy że liczba jest mniejsza od
7...
4 maj 19:27
pazio: nie nie, to że mniejsze od 7 to już uwzględniasz chyba w zdarzeniu...?
4 maj 19:28
imię lub nick: skoro wiemy że będzie mniejsza od siedmiu to tak jakby losujemy z {1,2,3,4,5,6} czyli moc Ω=6 a
w takim zbiorze są dwie podzielne przez 3, więc moc zdarzenia A=2
4 maj 19:35
pazio: nie...
ja bym obstawiala ze:
Ω=10
skoro liczba mniejsza od 7, to moc A = 2
4 maj 19:42
Bogdan:
To jest prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B), czyli prawdopodobieństwo zajścia
zdarzenia A pod warunkiem, że zaszło zdarzenie B.
|Ω| = 10
| | 3 | |
A − wylosowano liczbę podzielna przez 3: A = {3, 6, 9}, |A| = 3, P(A) = |
| |
| | 10 | |
| | 6 | |
B − wylosowano liczbę mniejszą od 7: B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, |B| = 6, P(B) = |
| , |
| | 10 | |
A∩B − wylosowano liczbę podzielną przez 3 i mniejszą od 7: A∩B = {3, 6}, |A∩B| = 2,
| | P(A∩B) | | | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 3 | |
4 maj 19:44
imię lub nick: (poza podstawą programową)
4 maj 19:52
Julia: Promień stożka ma długość 4 a tworząca 10. Oblicz objętość
13 lis 14:36