napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu względem prostej
potrzebujący: Cześć.
Mam takie zadanie: Napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o1:x2+y2+6x−2y−15=0
względem prostej k: x−3y−4=0.
Napisze wam jak zacząłem to robić:
wyznaczyłem S1 (−3,1) oraz promień r=5
następnie podaną prostą przekształciłem do postaci kierunkowej równej y=−1/3x−4/3,
potem znalazłem prostą prostopadłą do niej o równaniu y=−3x−8 i przechodzącą przez punkt S1
W tym momencie zrobiłem układ równań:
y=1/3x − 4/3
y=−3x−8
i tu pojawiają się schody bo wychodzą mi wyniki z których nic minie może wyjść.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwiązał mi to do końca.
Z góry dzięki za pomoc.
4 wrz 19:46
Basia:
x − 4 = −9x − 24
10x = −20
x = −2
y = −2
P(−2; −2)
jaką metodą chcesz teraz szukać S
2 (jest ich kilka) ?
4 wrz 19:52
Basia:
proponuję tak:
S2 ∊ pr. y = −3x−8
S2=(x; −3x−8)
S1P→ = PS2→
[−2−(−3); −2−1] = [x−(−2); −3x−8−(−2)]
1 = x+2
x = −1
y = −5
S2=(−1; −5)
i piszesz równanie okręgu o środku S2 i r=5
4 wrz 19:56
pigor: u ciebie zły współczynnik kierunkowy danej prostej , powinno być y=
13x−
43, wtedy
y= −3x+b i 1=−9+b ⇒ b= −8 i y= −3x−8 , a wtedy masz układ :
y=−3x−8 i x−3y−4=0 ⇔ x+9x+24−4=0 i y=−3x−8 ⇔ x= −2 i y= −2, czyli S
1'=(−2,−2) ,
czyli
(x+2)2+(y+2)2= 25 − szukane
równanie okręgu . ...
4 wrz 19:58
pigor: ... przepraszam, to jest tylko punkt przecięcia prostych , zagalopowałem się . ...
4 wrz 19:59
Basia: tam była tylko literówka w zapisie; w układzie już potrzebujący ma dobrze
a poza tym pigor to jeszcze nie ten okrąg
P(−2;−2) to dopiero punkt wspólny tych prostych
4 wrz 20:02
potrzebujący: dzięki ludziska
z waszą pomocą doszedłem do tego gdzie robię błąd.
4 wrz 20:13