?>
Bartooolla: Dla jakiej wartości parametru m podane równanie opisuje okrąg?
a). x2+y2−4+m2=0
b). x2+y2−2x+4y+m=)
4 wrz 19:26
ZKS:
Aby równanie opisywało okrąg musi spełniać warunek:
a2 + b2 − c > 0 gdzie x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0
4 wrz 19:31
Bartooolla: Okej, to wiem, ale co dalej?
4 wrz 19:32
ZKS:
Wyznaczyć tak parametr m aby a2 + b2 − c > 0.
4 wrz 19:33
Bartooolla: m=−x−y−2?
4 wrz 19:51
ZKS:
Napisz ile w podpunkcie a) wynosi a , b oraz c.
4 wrz 19:52
Bartooolla: a=0, b=0, c=−4?
4 wrz 19:53
ZKS:
Na pewno c wynosi tylko −4 czy może coś jeszcze zaliczamy do c?
4 wrz 19:54
Bartooolla: My dopiero dziś w to wchodzimy. Więc −4m?
4 wrz 19:55
Artur z miasta Neptuna:
strzelasz ... pomyśl nim odpowiesz
4 wrz 19:57
ZKS:
Hm skąd −4m? Skoro a i b wynoszą odpowiednio 0 to c został cały ogon po x2 i y2 tak?
Rozumiesz?
4 wrz 19:58
Bartooolla: Czyli c= x2+y2−4, tak? Więc teraz mamy a,b,c. I teraz?
4 wrz 20:00
Bartooolla: x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0 PODSTAWIAMY TUTAJ, TAK?
4 wrz 20:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz coś takiego
x2 + y2 + 2ax + 2by + c = 0
to jest wzór ogólny
spójrz teraz na przykład (a) i oznacz ile wynosi 'a' ... ile 'b' ... a ile 'c'
4 wrz 20:01
ZKS:
Artur z miasta Neptuna
x
2 + y
2 −2ax
−2by + c = 0.
4 wrz 20:03
Bartooolla: Wychodzi: x2+y2+2ax+2by+(x2+y2−4), tak? Nastęnie 2x2+2y2+2ax+2by−4?
4 wrz 20:04
ZKS:
Ale Ty masz tylko sprawdzić warunek
a2 + b2 − c > 0 masz równanie x2 + y2 − 4 + m2 = 0 i powiedz ile
odpowiednio wynosi a , b i c w tym równaniu.
4 wrz 20:06
Bartooolla: x2+y2−4
4 wrz 20:08
Bartooolla: a i b jest 0, czyli nie pisze
4 wrz 20:09
ZKS:
Przecież postać ogólna pisałem wygląda tak x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0 więc c nie zawiera nam
żadnych x i y.
4 wrz 20:09
Bartooolla: więc nie rozumiem. Wcześniej mówiłeś, że c to nie tylko −4.:(
4 wrz 20:10
ZKS:
A co masz w podpunkcie a) poza x2 i y2 napisz.
4 wrz 20:12
Bartooolla: podpunkt a. −4+m2
4 wrz 20:13
ZKS:
Dokładnie czyli ile wynosi nasze c?
4 wrz 20:14
Bartooolla: c=−4+m2?
4 wrz 20:15
ZKS:
Tak. Więc teraz wstaw a , b oraz c do nierówności a2 + b2 − c > 0.
4 wrz 20:17
Bartooolla: 4+m2>0
4 wrz 20:19
ZKS:
Coś zostało zjedzone przy 4. Popraw i zapisz jeszcze raz.
4 wrz 20:20
Artur z miasta Neptuna:
Nie tyle zostalo zjedzone przyy 4 co cos nie zostalo zmienione przy m2
4 wrz 20:27
Bartooolla: −4+m2>0
4 wrz 20:30
Bartooolla: −4+m2<0
4 wrz 20:32
ZKS:
Okej to teraz rozwiąż nierówność i wyznacz parametr m.
4 wrz 20:38
Mila: a) x2+y2−4+m2=0
x2+y2=4−m2 okrąg o środku (0,0) i r=√4−m dla 4−m2>0 rozwiąż ten warunk
b) x2+y2−2x+4y+m=0
(x2−2x)+(y2+4y)+m=0
doprowadzam do postaci kanonicznej
( uzupełniam do kwadratu i odejmuje kwadrat odpowiedniej liczby)
(x−1)2−1+(y+2)2−4+m=0
(x−1)2+(y+2)2=5−m
okrąg o środku (1, −2) i r=√5−m dl 5−m>0 , jeśli m=5 to mamy punkt (1,−2)
4 wrz 23:52
aa: Mila? mogłabys wytłumaczyć mi dlaczego za nawiasem jest −1, a za nastepnym −4?
(x−1)2−1+(y+2)2−4+m=0
9 wrz 17:54
Mila:
(x2−2x) to za mało , aby napisać (x−1)2 za mało właśnie o 1, bo
(x−1)2=x2−2x+1
Jeżeli (x2−2x) zastąpiłam wyrażeniem (x−1)2, to musiałam odjąć 1, aby nie zmienić wartości
rozpatrywanego wyrażenia z lewej strony równania.
9 wrz 18:09
ewe: 2γ2 − 3γ+12γ2+4γ=
9 wrz 18:26
Mila:
Ewe należy podawać treść zadania, podałaś wyrażenie i co z tym chcesz zrobić?
9 wrz 18:34
Pati: w b) nie może wyjść m=5 z tego względu, że r będzie równe 0... także jak jest 5−m>0 to m>5,
czyli m ∊ (− ∞, 5)
27 lis 20:46