Policz pochodną
adri: Policz pochodną
y=(e−2x−2xe−2x
4 wrz 19:20
Artur z miasta Neptuna:
wybacz, ale jeżeli takiej pochodnej nie potrafisz obliczyć, to może lepiej zmień kierunek na
jakiś humanistyczny.
4 wrz 19:24
sunrise80: e
−2x+4xe
−2x
nie wiem na pewno czy dobrze
4 wrz 19:25
sunrise80: sprawdzi mnie ktoś ;>
4 wrz 19:36
sunrise80: ok źle
będzie tak
−4e−2x+4e−2x
4 wrz 19:39
Basia:
y=e−2x − 2x*e−2x = e−2x(1−2x)
y' = [e−2x]'(1−2x) + e−2x[1−2x]' =
−2(1−2x)e−2x −2e−2x =
−2e−2x*[1−2x+1] =
−2e−2x*(2−2x) = −4(1−x)e−2x
4 wrz 19:41