rowanie
magda: sprawdzi mi ktos czy dobrze to zrobilam
| | 1 | |
rozwiaz rownanie : 3(x2−3)= |
| x |
| | 9 | |
| | 1 | |
3 do potegi x2−3 tam jest = |
| do potegi x |
| | 9 | |
mi wyszla delta 25
x1=1
dobrze to zrobione czy zle ?
4 wrz 19:12
Artur z miasta Neptuna:
najważniejszego nie napisałeś:
czyli
x
2 − 3 = −(2x)
x
2+2x−3=0
(x+3)(x−1) = 0
co pokazuje że źle rozwiązałeś
4 wrz 19:14
magda: a dlaczego tu jest −(2x)

ja najpierw wzielam ze 1/3 do minus pierwszej *(x
2−3)=1/9
x
dalej 1/3 podnioslam do kwadratu co dalo (−x
2+3)*2=x
czyli −2x
2+6=x co daje −2x
2+6−x i z tego delta itd, to to jest zle

nie mozna tak zrobic ?
4 wrz 19:18
magda: AJJJ JUZ ROZUMIEM
4 wrz 19:20