matematykaszkolna.pl
Objetosc i pole obszaru Bartek: Witajcie, Musicie mi pomoc ,mam 2 zadanka: 1.Mam do obliczenia objętość bryły , która powstaje przez obrót krzywej y=sinx3, x∊<0,π>, wokół osi OX. 2. A także obliczyć pole obszaru D={(x,y)∊R2 1≤x≤e ,lnx≤y≤2xlnx}
4 wrz 19:07
Bartek: 1. Rozwiązać mam taką całkę ∫ sin3x dx , jakaś podpowiedź albo rozwiązanie
4 wrz 19:14
Krzysiek: ∫sin3 x dx=∫sinx(1−cos2 x) dx podstawienie: t=cosx
4 wrz 19:21
Basia: sin3x = sinx*sin2x = (sinx)(1−cos2x) = sinx − sinx*cos2x ∫sin3x dx = ∫sinx dx − ∫sinx*cos2x dx druga przez podstawienie t = cosx
4 wrz 19:22
Basia: ad.2 PD = 1e [ 2xlnx − lnx ] dx
4 wrz 19:23
Bartek: to 2 to przez czesci?
4 wrz 19:25
Bartek: a w tym 1 moglibyście to rozwinąć , bo z całek trygonometrcznych słaby jestem , wiec muszę się podszkolić
4 wrz 19:28
Basia: jeżeli pytasz o całki ∫xlnxdx i ∫lnxdx to oczywiście przez części można też to zapisać tak: PD = 1e(2x−1)lnx dx i to policzyć przez części (mniej rachunków)
4 wrz 19:28
Bartek: Tak to wiem , to właśnie chciałem przez części
4 wrz 19:30
Basia: ∫sinxdx = −cosx ∫sinx*cos2xdx = t = cosx dt = −sinx dx sinxdx = −dt
 t3 cos3x 
= −∫t2dt = −

= −

3 3 
ostatecznie:
 1 1 
J = −cosx −

cos3x = −cosx(1 −

cos2x)
 3 3 
4 wrz 19:32
Bartek: Basiu dziękuję Ci za pomoc. Pozdrawiam
4 wrz 19:36
Bartek: Jeszcze proszę o jedną prostą całkę ∫lnx dx , wiem ze przez podstawienie t=lnx ,czyli
 dx 
dt=

...
 x 
narazie tyle wiem , a wydaje sie prosta
4 wrz 20:17
Godzio:
 1 
∫lnxdx = ∫(x)'lnxdx = xlnx − ∫x *

dx = xlnx − ∫dx = xlnx − x + C emotka
 x 
4 wrz 20:18
Bartek: Sory Gondzio , ale ja jestem zagłupi bo nie jestem w stanie tego zrozumieć , a możesz dokończyć ta calke moim sposobem , ktory zacząłęm z góry dzieki
4 wrz 20:21
Krzysiek: 'Gondzio' emotka liczył przez części bo tylko tak to policzysz, nie przez podstawienie.
4 wrz 20:22
Godzio: A da się tak ?
 dx 
∫lnxdx = [t = lnx ⇒ dt =

, x = et ⇒ dx = etdt ] = ∫tetdt =
 x 
t * et − ∫etdt = t * et − et + C = lnx * elnx − elnx + C = lnx * x − x + C
4 wrz 20:23
Godzio: Naczy dać, da, ale na około
4 wrz 20:23
Bartek: aaa widzsz, czyli sobie ułatwił wpisując "X" przed "lnx"
4 wrz 20:24
Krzysiek: a jak policzyłeś całkę z ∫tet dt ?emotka
4 wrz 20:24
Bartek: skąd et? chyba wezmę ten sposób przez cześci wydaje sie latwiejszy
4 wrz 20:26
Bartek: Policzyłem tą całkę ∫lnx dx , dodając sobie przed "lnx" "x" , czyli coś takiego mi powstało ∫xlnx dx,czyli przez części wzór: ∫f*g`=f*g−∫g*f` więc:za
 1x2 
g` podstawiłem sobie x ,czyli g=

2 
 1 
f podstawiłem lnx ,czyli f`=

x 
Wynik mi zatem wyszedł :
 1x2 1x3 1 
lnx*

*

2 6 x 
Proszę tylko o sprawdzenie mnie , bo nie jestem pewien czy dobrze robię z góry dzięki bystrzaki
4 wrz 20:45
Krzysiek: przecież nie możesz sobie dopisać 'x' ... przecież to zmienia całe zadanie Godzio pokazał jak rozwiązać przez części u'=1 v=lnx czyli: u=x
 1 
v'=

x 
 1 
∫lnxdx=xlnx −∫x

dx =...xlnx −x +C
 x 
4 wrz 20:48