Objetosc i pole obszaru
Bartek: Witajcie, Musicie mi pomoc ,mam 2 zadanka:
1.Mam do obliczenia objętość bryły , która powstaje przez obrót krzywej y=√sinx3, x∊<0,π>,
wokół osi OX.
2. A także obliczyć pole obszaru D={(x,y)∊R2 1≤x≤e ,lnx≤y≤2xlnx}
4 wrz 19:07
Bartek: 1. Rozwiązać mam taką całkę ∫ sin
3x dx , jakaś podpowiedź albo rozwiązanie
4 wrz 19:14
Krzysiek: ∫sin3 x dx=∫sinx(1−cos2 x) dx
podstawienie:
t=cosx
4 wrz 19:21
Basia:
sin3x = sinx*sin2x = (sinx)(1−cos2x) = sinx − sinx*cos2x
∫sin3x dx = ∫sinx dx − ∫sinx*cos2x dx
druga przez podstawienie t = cosx
4 wrz 19:22
Basia: ad.2
PD = 1∫e [ 2xlnx − lnx ] dx
4 wrz 19:23
Bartek: to 2 to przez czesci?
4 wrz 19:25
Bartek: a w tym 1 moglibyście to rozwinąć , bo z całek trygonometrcznych słaby jestem , wiec muszę się
podszkolić
4 wrz 19:28
Basia:
jeżeli pytasz o całki ∫xlnxdx i ∫lnxdx to oczywiście przez części
można też to zapisać tak:
PD = 1∫e(2x−1)lnx dx
i to policzyć przez części (mniej rachunków)
4 wrz 19:28
Bartek: Tak to wiem , to właśnie chciałem przez części
4 wrz 19:30
Basia:
∫sinxdx = −cosx
∫sinx*cos
2xdx =
t = cosx
dt = −sinx dx
sinxdx = −dt
| | t3 | | cos3x | |
= −∫t2dt = − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
ostatecznie:
| | 1 | | 1 | |
J = −cosx − |
| cos3x = −cosx(1 − |
| cos2x) |
| | 3 | | 3 | |
4 wrz 19:32
Bartek: Basiu dziękuję Ci za pomoc. Pozdrawiam
4 wrz 19:36
Bartek: Jeszcze proszę o jedną prostą całkę ∫lnx dx , wiem ze przez podstawienie t=lnx ,czyli
narazie tyle wiem , a wydaje sie prosta
4 wrz 20:17
Godzio: | | 1 | |
∫lnxdx = ∫(x)'lnxdx = xlnx − ∫x * |
| dx = xlnx − ∫dx = xlnx − x + C |
| | x | |
4 wrz 20:18
Bartek: Sory Gondzio , ale ja jestem zagłupi bo nie jestem w stanie tego zrozumieć , a możesz dokończyć
ta calke moim sposobem , ktory zacząłęm z góry dzieki
4 wrz 20:21
Krzysiek: 'Gondzio'

liczył przez części bo tylko tak to policzysz, nie przez podstawienie.
4 wrz 20:22
Godzio:
A da się tak

?
| | dx | |
∫lnxdx = [t = lnx ⇒ dt = |
| , x = et ⇒ dx = etdt ] = ∫tetdt = |
| | x | |
t * e
t − ∫e
tdt = t * e
t − e
t + C = lnx * e
lnx − e
lnx + C = lnx * x − x + C
4 wrz 20:23
Godzio:
Naczy dać, da, ale na około
4 wrz 20:23
Bartek: aaa widzsz, czyli sobie ułatwił wpisując "X" przed "lnx"
4 wrz 20:24
Krzysiek: a jak policzyłeś całkę z ∫te
t dt ?
4 wrz 20:24
Bartek: skąd e
t? chyba wezmę ten sposób przez cześci

wydaje sie latwiejszy
4 wrz 20:26
Bartek: Policzyłem tą całkę ∫lnx dx , dodając sobie przed "lnx" "x" , czyli coś takiego mi powstało
∫xlnx dx,czyli przez części wzór: ∫f*g
`=f*g−∫g*f
`
więc:za
| | 1x2 | |
g` podstawiłem sobie x ,czyli g= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
f podstawiłem lnx ,czyli f`= |
| |
| | x | |
Wynik mi zatem wyszedł :
Proszę tylko o sprawdzenie mnie , bo nie jestem pewien czy dobrze robię

z góry dzięki
bystrzaki
4 wrz 20:45
Krzysiek: przecież nie możesz sobie dopisać 'x' ... przecież to zmienia całe zadanie
Godzio pokazał jak rozwiązać przez części
u'=1
v=lnx
czyli: u=x
| | 1 | |
∫lnxdx=xlnx −∫x |
| dx =...xlnx −x +C |
| | x | |
4 wrz 20:48