matematykaszkolna.pl
różnica ciągów gr: Cześć emotka Mamy zadanie: Liczby x+y, 3x + 2y + 1, x2 + 5x+ 4y tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz te wartości x, dla których ciąg jest rosnący. I nie chodzi mi tu o pomoc w tym zadaniu, bo je rozwiązałem, a jedynie o odpowiedź na pytanie emotka: Skoro ciąg ten jest arytmetyczny możemy obliczyć różnicę. a2 − a1 = r W takim razie liczę: r = 3x + 2y +1 − x−y = 2x + y +1. I teraz, dodając różnicę, do a2 powinienem otrzymać a3. No więc a2 + r = a3 = 3x + 2y +1 + 2x + y +1 = 5x + 3y + 2. Widzimy, że ta postać nieco różni się od tej z treści zadania. Ale z obliczeń wydaje się, że te wyrazy a3 muszą być sobie równe, mimo, że tak na pierwszy rzut oka, ta ich równość jest "niepewna". Rozumiem, że nie robię tutaj żadnego błędu i te a3 są po prostu sobie równe?
4 wrz 18:56
pigor: te dane wyrazy mogą , ale nie muszą być a1,a2,a3 , mają to być po prostu jakieś 3 kolejne wyrazy a k−1,a k,a k+1 ciągu arytmetycznego {an) o różnicy r=a k−a k−1>0 , bo ciąg ma być rosnący ; twierdzisz, że rozwiązałeś, to co ci wyszło , a wtedy ja rozwiążę "po swojemu" i porównasz sobie swoje rozwiązanie z moim . ...emotka
4 wrz 19:35