matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
kaszka:
czy moze ktos sprAWDZIC czy dobrze to rozwiazalam. mam f(x)=2
√
x
i mam obl f''(9)
1
wiec pierwsza pochodna wyszla
1
/
2
x
druga pochodnA f''=
√
1 / x
2
1
wiec f''(9)=
czy zle to zrobilam?
9
4 wrz 18:56
Basia:
pierwsza pochodna dobrze (te zapisy są równoważne)
1
1
f'(x) = 2*
=
= x
−1/2
2
√
x
√
x
druga źle
1
1
f"(x) = −
*x
−3/2
= −
2
2
√
x
3
1
1
1
1
f"(9) = −
= −
= −
= −
2
√
9
3
2
√
3
6
2*3
3
54
4 wrz 19:02
kaszka:
ahh tak, tak, dzieki
4 wrz 19:29