.
marta: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia)
9x2(x+2)2−x2
4 wrz 18:52
marta: poprosze
4 wrz 19:38
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
9x2(x+2)2−x2= x2[ 32(x+2)2−12]= x2[3(x+2)−1]*[3(x+2)+1]= x2(3x+5)(3x+7)
4 wrz 19:38
pigor: ... a jesli "nie widzisz" pierwiastków wielomianu w tym rozłożeniu,
to dalej np. tak :
... = x
2(3x+5)(3x+7) = x
2* 3(x+
53) 3(x+
73) = 9x
2 (x+
53) (x+
73) ,
czyli
x=0 − pierwiastek dwukrotny lub x= −
53, x= −
73 . ...
4 wrz 19:47
Eta:
Nic nie trzeba "widzieć"

Aby wyznaczyć pierwiastki wystarczy:
x
2=0 v 3x+5=0 v 3x+7=0
4 wrz 19:51
pigor: ... a ja wolę je jednak "widzieć" , a może to się też komuś ...

spodoba
4 wrz 20:02