Całka
Kojot: Mógłby ktos obliczyć mi taką całkę ?
4 wrz 18:43
Trivial:
u = 1+
√x
u−1 =
√x
(u−1)
2 = x
2(u−1)du = dx
| 1 | | dx | | 1 | | 2(u−1) | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| du = ∫(1− |
| )du = ... |
| 2 | | 1+√x | | 2 | | u | | u | |
4 wrz 18:47
Kojot: dzieki, a jesli to było liczone z takiej całki ...
| | dt | |
∫{1}{1+√2x+1} dx = | t=2x+1 dt =2dx |
| = dx | |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
... =12 ∫ |
| dt = 12 ∫ |
| = ... |
| | 1+√t | | 1+t1/2 | |
to jak to rozwiązać? , bo przecież 2 podstawienie nie moge tu zrobić .
4 wrz 18:53
Trivial: Dlaczego nie? Jakiś limit jest czy co? Można od razu podstawić cały mianownik, i potem
analogicznie jak wyżej.
4 wrz 18:55