logarytmy
szymon: log19(1 − x2) = 32
4 wrz 18:31
Basia:
| | 1 | | 1 | |
to jest logarytm z |
| (1−x2) czy logarytm przy podstawie |
| z (1−x2) ? |
| | 9 | | 9 | |
4 wrz 18:41
szymon: ta 2 opcja, sorki
4 wrz 18:50
Basia:
log
1/a(czegoś tam) = − log
a(czegoś tam)
czyli
log
1/9(1−x
2) = −log
9(1−x
2)
stąd
| | 3 | |
− log9(1−x2) = |
| /*(−2) |
| | 2 | |
2log
9(1−x
2) = −3
log
9(1−x
2)
2 = log
9(9
−3)
(1−x
2)
2 = 9
−3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1−x2)2 = |
| = |
| = ( |
| )2 |
| | (32)3 | | (33)2 | | 27 | |
stąd
| | 1 | | 1 | |
1−x2 = |
| lub 1−x2 = − |
| |
| | 27 | | 27 | |
spróbuj już sam dokończyć
4 wrz 18:57