Nierówności
Ania: Rozwiąż nierówność:
(x2 − 25) (x2 − 2x − 3) (x4 − x) ≥ 0
4 maj 19:04
Krzysiek: (x−5)(x+5)(x+1)(x+3)x(x−1)(x2+x+1)≥0
4 maj 19:12
Krzysiek: ostatni nawias delta<0
czyli mamy postac:
x(x−5)(x+5)(x+1)(x+3)(x−1)≥0
4 maj 19:13
pazio: (x−5)(x+5)(x2−2x−3)x(x3−1)≥0
liczę Δ dla x2−2x−3: Δ = 4+12 = 42
x1 = −1 ⋁ x2 = 3
x(x−5)(x+5)(x+1)(x−3)(x−1)(x2+x+1)≥0
x2+x+1>0
x(x−5)(x+5)(x+1)(x−3)(x−1)≥0
++ + ++ ++
−−−− (−5) −−−−−−− (−1) −− 0 −− 1 −−−− 3 −−−− 5 −−−−−>x
x∊(−∞, −5> ∪ <−1,0> ∪ <1,3> ∪ <5, ∞)
4 maj 19:16
Krzysiek:

czyli x nalezy (−
∞,−5>∪<−3,−1>∪<0,1>∪<5,+
∞)
4 maj 19:17
Krzysiek: i nie wiem

albo ja albo pazio mamy blad

3 czy −3
4 maj 19:18
Krzysiek: oj chyba ja mam dobrze
4 maj 19:20
Michał Szczotka: pazio ma racje dobrze policzyła sobie pierwiastek to 3
4 maj 19:20
4 maj 19:20
Michał Szczotka:
Δ=16
√Δ=4
4 maj 19:21
Krzysiek: o kurde no fak cos mi sie niezle pomieszalo
4 maj 19:22
Krzysiek: pazio ma dobrze

przyznaje, ale dalem
4 maj 19:22
pazio: dlaczego −3...? może zrobiłam błąd w delcie
ale nie wydaje mi się
4 maj 19:23
pazio: nie martw się, ja przed sekundą napisałam w innym zadaniu że objętość stożka to πr
2H
4 maj 19:24
Krzysiek: bo mi sie miesza jak tak pisze na kompie, nie ma to jak kartka i dlugopis
4 maj 19:25
Ania: Dziękuje za pomoc
4 maj 19:26