zadania na wektorach
Maciek: Witam mam pytanie dotyczące wektorów i nie wiem czy dobrze rozwiązuję czy mógłby to ktoś
sprawdzić?
Dane są wektory a=[4,−3,0] oraz b=[6,0,8]
a). wyznacz długość wektorów
b). wyznacz kąty jakie tworzą pomiędzy osiami x,y,z
c).wyznacz wektor a+b
d). wyznacz długość wektora a+b
e). wyznacz kat utworzony pomiędzy wektorami a+b
ODP:
a). a=5 b=15
b). ax=0,8 ay=0,6 az=0 bx=0,6 by=0 bz=0,8
c). a+b=[10,−3,8]
d). √173
e). 0,48
4 wrz 17:33
Maciek: a). korzystam ze wzoru √(ax)2 +(ay)2 + (az)2
b). korzystam ze wzoru cos ax= xdługość wektora
c). (4i+6i)+(−3j+0j)+(0k+8k)
d). robię tak jak z podpunktem a). tylko podstawiam wartość z c).
e). (4x6)+(−3x0)+(0x8)=24 następnie cos 245x10 (5 i 10 to długości wektorów a i b) i
obliczam arccos=0.48
4 wrz 17:46