Rozłóż na czynniki wielomian:
Niekumaty: W(x) = (x2 + 2x)2 + 4(x2 + 2x) − 12
4 wrz 17:31
Jack:
na początek podstaw sobie t=x2+2x i rozpisz np. z delty.
4 wrz 17:33
ICSP: t = x2 + 2x
oczywiście t ≥ − 1
t2 + 4t − 12 = 0 ⇒ t2 −2t + 6t − 12 = 0 ⇒ (t−2)(t+6) = 0 ⇒ t = 2 v t = −− (drugie jest
sprzeczne)
mam więc :
x2 + 2x −2 = 0
x = −1 ± √3
tyle w liczbach zespolonych zrobię.
4 wrz 17:35
pigor: ... np. tak :
W(x)= (x2+2x)2+4(x2+2x)−12= (x2+2x)2+2*(x2+2x)*2+4−16=
= (x2+2x+2)2−42= (x2+2x+2−4)(x2+2x+2+4)= (x2+2x−2)(x2+2x+6)=
= (x2+2x+1−3)(x2+2x+6)= [(x+1)2−√32](x2+2x+6)=
= (x+1−√3) (x+1+√3) (x2+2x+6)
4 wrz 17:38
ICSP: rzeczywistych nie zespolonych

Myślę o jednym piszę co innego
4 wrz 17:39