funkcja kwadratowa
ikusia: x2−15=0
4 wrz 17:30
Mila: x=√15 lub x=−√15
4 wrz 17:37
ikusia: tak ale jak to rozpisać? w sensie dlaczego taki jest wynik?
4 wrz 17:40
Bogdan:
To nie jest funkcja kwadratowa, To jest równanie.
4 wrz 17:42
Esseker: dlaczego nie jest funkcja kwadratowa?
4 wrz 17:44
pigor: I sposób :
x2−15=0 ⇔ x
2−
√152=0 ⇔ (x−
√15)(x+
√15)=0 ⇔ x−
√15=0 ∨ x+p{15=0 ⇔
⇔
x=√15 ∨
x= −√15 ;
II sposób :
x2−15=0 ⇔ x
2=
√152 ⇔ |x|=
√15 ⇔ x= ±
√15 ⇔
x∊{−√15,√15} . ...
4 wrz 17:45
Bogdan:
Zapis funkcji jest taki: f(x) = x2 − 15, x∊R
Zapis równania jest taki: x2 − 15 = 0
A co tu mamy?
x2 − 15 = 0
więc co to jest, zapis funkcji czy równania?
4 wrz 17:47
ikusia: faktycznie, to jest równanie
4 wrz 17:49
Esseker: racja , rozumiem
4 wrz 17:52