Wyznacz ekstrema
sunrise80: Proszę o pomoc
e4x/1−x
według moich zapewne błednych obliczeń będzie
f(x)↗ x∊ (−∞ ;3/4)
f(x) ↘ x∊(3/4 ; 1) ∪(1 ; ∞)
f MAX (3/4 ; 4e3)
4 wrz 17:14
Basia:
| | e4x | |
czy to ma być f(x) = |
| ? |
| | 1−x | |
4 wrz 18:16
sunrise80: tak
4 wrz 18:19
Basia:
x∊R\{1}
| | 4*e4x(1−x) − (−1)*e4x | |
f'(x) = |
| = |
| | (1−x)2 | |
| e4x(4−4x+1) | | e4x | |
| = |
| *(5−4x) |
| (1−x)2 | | (1−x)2 | |
myślę, że już widzisz gdzie masz błąd
i potrafisz dokończyć
4 wrz 18:27
sunrise80: Basiu
Czy mogłabyś mnie sprawdzić czy dobrze wyszło mi miejsce zerowe ?
x=5/4 ?
bo skoro pochodną źle policzyłam to wszystkiego się mogę spodziewać dziś po sobie
4 wrz 19:09
sunrise80: i mam zacząć wykres rysować od dołu prawda ? bo przy najwyzszej potędze x mamy − ?
4 wrz 19:11
sunrise80: wybaczcie za moje pytania, ale mózg chyba mi sie wyłączył po całym dniu liczenia
4 wrz 19:11
Basia:
miejsce zerowe teraz dobrze
znak pochodnej zależy tylko od g(x) = 5−4x
i tylko to rysujesz
| | e4x | |
reszta czyli |
| Cię nie obchodzi, bo jest stale dodatnia |
| | (1−x)2 | |
a
prostą przecież
na pewno umiesz narysować
4 wrz 19:14
sunrise80: ok dziękuje bardzo raz jeszcze
4 wrz 19:19