całka
Esseker: | | dx | |
jak ugryźć całkę ∫ |
| |
| | √x−x2 | |
podrzuci moze ktoś jakiś pomysł?
4 wrz 17:05
Esseker:
4 wrz 17:26
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x−x2=−(x2−x)=−[(x− |
| )2− |
| ]= |
| −(x− |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
postać kanoniczna ( można ją inaczej wyznaczać, licząc p i q)
dokończ
4 wrz 17:26
Vizer: Wydaje mi się, żeby przekształcać tak by otrzymać wzór na arcsinx, dawno robiłem całki i wprawę
straciłem, więc wybacz jeśli nie tędy droga
4 wrz 17:28
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x − x2 = |
| − (x− |
| )2 = |
| (1 − (2x−1)2) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | dx | | 2dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = arcsin(2x−1) + c. |
| | √x−x2 | | √1−(2x−1)2 | |
4 wrz 17:29
Trivial: Czemu zawsze jak zacznę coś rozwiązywać pojawi się w międzyczasie milion postów.. :<
4 wrz 17:29
Mila: Takie samo i ja odnoszę wrażenie. A najlepsze, jest to, że autor zadania, często nie zwraca
uwagi na to co napiszemy.
4 wrz 17:32
sunrise80: a z skąd ten 1 wiersz obliczeń bo nie rozumie ?
4 wrz 17:33
sunrise80: bo zaciekawil mnie przykład
4 wrz 17:33
Mila: Postać kanoniczna.
4 wrz 17:35
Esseker: wypraszam sobie, zawsze czytam odpowiedzi i dziękuje za pomoc

Wolę sposób Mili ale dzieki
wszystkim za zaangażowanie
4 wrz 17:36
Mila: Trivial jesteś już po liczbach zespolonych?
Re|z−i2|≥0 zaznacz na płaszczyźnie.
4 wrz 17:44
Trivial:
Mila, liczby zespolone miałem na pierwszym semestrze.

Czy to na pewno jest Re|z−i
2| ≥ 0? W takim razie mamy:
Re(|z−i
2|) = |z+1| ≥ 0 ∀ z∊C
4 wrz 18:31
Basia:
ten zapis jest bez sensu
moduł z definicji jest liczbą rzeczywistą
zapewne to miało być Re(z−i2)
4 wrz 18:47
Trivial: Basiu, pokoloruj sobie nick.
4 wrz 18:52
Basia: Dla Ciebie wszystko
Trivial, ale nie umiem
4 wrz 19:09
Basia: już umiem
4 wrz 19:12
ZKS:
Pod tym "Kliknij po więcej przykładów" jest "Twój nick" klikasz i rezerwujesz nick a
później się logujesz na swoje dane Basia.
4 wrz 19:12
ZKS:
Spóźniłem się.
4 wrz 19:12
Mila: Trivial, oczywiście źle przepisałam, to przecież banał. Ma być
Re|z−i| 2≥ 0
Basiu, taki przykład znalazłam i dziwię się.
4 wrz 22:02
Basia:
z = x+y*i
z − i = x+(y−1)i
|z−i| = √x2+(y−1)2
|z−i|2 = x2+(y−1)2
i Re z tego to to samo jako, że moduł jest liczbą rzeczywistą
4 wrz 22:06
Mila: Dziękuję Basiu.
4 wrz 22:33