3 zadania - sprawdzenie
LFC: Mógłby ktoś sprawdzić rozwiązania tych zadań?
Zad 1. Dla jakiego a płaszczyzny
x+2y+z−3=0
2x−y+2z−1=0
x+3y−az=0
przecinają się w jednym punkcie?
Tutaj obliczyłem wyznacznik główny macierzy złożonej ze współczynników przy x,y,z i otrzymany
wynik, czyli 5a+5 wrzuciłem do warunku "różny od 0" więc wyszło: a różne od −1. Czy tyle
wystarczy?
Zad 2. Zbadaj położenie prostych :
l:
{3x−2y+5z−1=0
{2x−y+2z−2=0
oraz k:
(x−1)/1 = (y+1)/−1 = (z−1)/−2
Tutaj próbowałem zrobić z obu prostych równania parametryczne ( czytałem gdzieś ze należy
obrać dwa dowolne punkty w tej pierwszej prostej, zeby wyliczyć ten wektor więc obliczyłem dla
x=0 i x=1. Jednak nie wiedziałem z którego wziąć współczynnik do postaci parametrycznej −
wziąłem z pierwszego) i wyszło mi:
l: x=0+t1
y=−8+4t1
z=−3−2t1
oraz k:
x=1+t2
y=−1−t2
z = 1−2t2
Stworzyłem macierz i obliczyłem wyznacznik, wyszedł 26, więc różny od 0 więc z tego chyba
wynika , że nie leżą w jednej płaszczyźnie a więc są ukośne. Następnie obliczyłem iloczyn
skalarny kierunkowych wektorów prostych, wyszedł 1 czyli różny od 0 a więc proste nie są
prostopadłe. Na koniec przyrównałem stosunki współczynników przy t a więc: 1/1 jest różne od
4/−1 jest różne od −2/−2 czyli nie są równoległe
Zad 3.
a) całka (x−2)/(x2+16) dx
tutaj wyszło mi 1/2 ( ln|x2+16| − arctg(x/4))
b) całka dx/cosx
tutaj wyszło mi 1/2 ln|1+sinx/1−sinx| wynik być może dobry, ale rozwiązywałem kierując się
przykładem z netu, i jest tam takie jedno dziwne przejście na które trudno wpaść może ktoś
potrafi to zrobić inaczej?
Zad 4. Obliczyć pole zawarte między krzywymi
y2=4x oraz y=x2
Niestety tutaj nie potrafię znaleźć punktu przecięcia się tych krzywych, żeby ustalić zakres
całki oznaczonej. Wg kalkulatora ma wyjść coś w okolicach 1,58 i kilka miejsc po przecinku. W
każdym razie pole później obliczę jako całkę oznaczoną ( pierwsze równanie minus drugie).
Tyle, ze mam problem z tym punktem przecięcia
Bardzo proszę o pomoc
4 wrz 16:59
LFC: Chociaż te pierwsze dwa da ktoś radę ? Chodzi tylko o sprawdzenie toku rozwiązania
4 wrz 17:48
Mila: 4) punkty wspólne.
y
2=4x i y=x
2
y
4−16y=0
y(y
3−16)=0
y= lub y=16
1/3=2
4/3
x=0 lu x
2=2
4/3⇔x=2
2/3 lub x=−2
2/3
∫(2
√x−x
2)dx granice całkowania od 0 do 2
2/3
4 wrz 18:11
LFC: Dzięki wielkie

A co z tym pierwszym?
Wystarczy tylko przyrównać wyznacznik macierzy do warunku /= 0?
5 wrz 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
z dwóch pierwszych płaszczyzn wyznaczasz prostą wspólną dla obu płaszczyzn (prosta cięcia) w
tym momencie tylko musisz sprawdzić dla jakiego parametru 'a' ów trzecia płaszczyzna będzie
przecinana przez wyznaczoną wcześniej prostą
5 wrz 09:58
LFC: Oj to będzie problem chyba bo nie mam pojęcia jak to zrobić
5 wrz 10:20
LFC: Wyznaczyłem równanie parametryczne prostej stworzone z pierwszych dwóch płaszczyzn. Jak to
teraz sprawdzić z tą ostatnią płaszczyzną żeby wyznaczyć a
5 wrz 19:08