Wyznacz asymptotę
Magda: Kolejne męczące mnie zadanie i tego to chyba nigdy nie zrozumiem

ale się staram...
Wyznaczyć asymptotę (jeśli istnieje) ukośną funkcji y= xe
1x
| | f(x) | |
no i z tego co wiem mam do wykorzystania wzór limx−>∞ |
| =a
|
| | x | |
oraz lim
x−>∞ (f(x)−ax)=b i całość tworzy y=ax+b
i nie wiem czy to jest wszystko co mam zrobić czy coś jeszcze ominęłam
wynik mi wychodzi a=e
1x b=0, więc y=e
1xx
i jak już w jedynm temacie w 2gim zadaniu mam do sprawdzenia czy jest asymptota pozioma w
| | √x | |
y= |
| , ale tu to stoję w miejscu mam tylko że Df: x⊂R/14 |
| | 2√x+1 | |
4 wrz 16:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
najpierw sprawdź czy przypadkiem nie ma poziomej
limx−>+/−∞ f(x) = a
4 wrz 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak wynik granicy może posiadać 'x' w sobie
| | xe1/x | |
limx−>∞ |
| = lim x−>∞ xe 1/x = ..... ile  e 0 = 1 |
| | x | |
4 wrz 16:28
Magda: no i tu jest "pies pogrzebany" bo tego nie kumam,
ale z tego co rozumuję ma byćto tak lim
x−>∞=xe
1x = ∞

bo x −> ∞ , a e
1x do
e
1x więc ∞?
4 wrz 16:32
Magda: no ale to ten x tam to się nie skraca ? czyli że a=1 ?
4 wrz 16:34