Trójkąty
Jolcia: Wyznacz równanie wysokości trójkąta ABC wychodzącej z A, gdy:
A(−1,−2)
B(−1,−3)
C(1,−2)
4 maj 18:55
kropka:

AB=1
AC=2
BC=x
1
2+2
2=x
2
1+4=x
2
x=
√5
pole trójkąta prostokątnego
ax/2
P=2*
√5/2
P=
√5
Pole trójkąta
P=x*h/2
2P=xh
h=2P/x
h=2
√5/p{5)
h=2
może ktoś sprawdzić bo nie jestem pewna..
4 maj 22:33
pazio: ten pierwszy wzór na pole masz źle. powinno być:
więc
2 =
√5h
4 maj 23:01
@Basia: Nie o to chodziło w tym zadaniu.
Należy wyznaczyć równanie wysokości, a nie liczyć jej długość.
Trzeba napisać równanie prostej BC, a potem równanie prostej do niej prostopadłej przechodzacej
przez punkt A.
4 maj 23:03
@Basia:
Piszemy równanie prostej BC
B(−1,−3)
C(1,−2)
y = ax+b
−3 = a*(−1)+b
−a + b = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 = a*1+b
a+b = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dodajemy stronami
2b = −5
b = −
52
a−
52 = −2
a = −2+
52
a =
12
pr.BC y =
12x−
52
prosta k, w której zawiera się wysokość AA
1 jest prostopadła do BC
y = −2x + b
1
A(−1,−2)∊k
−2 = −2*(−1)+b
1
−2 = 2+b
1
b
1 = −4
k: y = −2x − 4
5 maj 00:13