wielomianki wielomianki
prostaczek: niestety juz dzisiaj dostałem zadanie, którego nie umiem

rozłóż wielomian na czynniki(skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia)
1. 8x
2 +1
2. x
9− 64 x
6
3. 4x
2+4x+1
4. 3x
2−2
5.16x
4−1
6.(3x+1)
2−x
2
7.(x−1)
3−8
8. (x−1)
2−(x+1)
2
9. 9x
2(x+2)
2−x
2
10. (2x+1)
2−2(2x+1)+1
4 wrz 15:23
Bogdan:
a znasz wzory skróconego mnożenia?
4 wrz 15:24
Aga1.: 1. wielomian 8x2+1 nie rozkłada się
4 wrz 15:30
prostaczek: wzory skróconego mnozenia znam, mam je nawet wszystkie rozpisane zeby sie nie pomylic i umiem
sam zrobic 1 2 3 i 5 przykład, reszta mi nie wychodzi niestety
4 wrz 15:35
Saizou : 4) 3x2−2=(√3x)2−(√2)2 i teraz ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
4 wrz 15:37
Saizou : 6) też ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
4 wrz 15:39
Aga1.: 4)
(√3x)2−(√2)2=(√3x−√2)(√3x+√2).
4 wrz 15:39
prostaczek: ok, to 4 juz tez mam z głowy, wyszło mi dobrze ( tak jak jest w odpowiedziach

), a pomozecie
jeszcze w reszcie?
4 wrz 15:40
prostaczek: ok, 6 i 7 mi wyszły tez
4 wrz 15:41
Aga1.: 7)Wzór a3−b3=
gdzie a=(x+1), b=2.
(x+1)3−23=((x+1)−2)((x+1)2+2(x+1)+22)=
4 wrz 15:50
prostaczek: dzieki Aga 7 mi już wyszedł, ale niestety 3 ostatnie jakos w ogole mi nie wychodza..
4 wrz 15:54
Aga1.: 8)
(x−1)2−(x+1)2=(x−1−x−1)(x−1+x+1)=
lub (x−1)2−(x+1)2=x2−2x+1−x2−2x−1=
4 wrz 15:58
ICSP: 8. wystarczy zastosować a2 − b2
9. 9x2(x+2)2 = [3x(x+2)]2 .dalej tak samo jak 8
10.Na oko widać wzór skróconego mnożenia : (a−b)2 :
(2x+1)2 − 2(2+1) + 1 = (2x + 1 − 1)2 = 4x2
4 wrz 15:58
Mila:
8) (x−1)2−(x+1)2= różnica kwadratów
=[(x−1)−(x+1)]*[(x−1)+(x+1)]= dokończ
9) 9x2(x+2)2−x2=x2*(9(x+2)2−1)=x2*[3(x+2)−1]*[3(x+2)−1]=
dokończ
4 wrz 16:02
prostaczek: dziekuje bardzo wszystkim za pomoc
4 wrz 16:06