Króta całka , proszę o pomoc . Z góry dziękuję
Bartek: ∫ ex dx
4 wrz 14:20
Bartek: TYLKO ŻE TEN X JEST POD PIERWIASTKIEM , JUŻ NIE WIEDZIAŁEM JAK TO ZROBIĆ.
X=√x
4 wrz 14:22
Jack:
krótka odpowiedź: ex+c
4 wrz 14:22
Jack:
heh...
4 wrz 14:22
Bartek: Jacku akurat ten przykład bym wiedział
4 wrz 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
np. tak:
| | 2√xe√x | | 1 | |
∫e√x dx = ∫ |
| dx = // podstawienie s=√x ; ds = |
| // = |
| | 2√x | | 2√x | |
= ∫se
s ds = // przez części // = ....
4 wrz 14:28
Bartek: Mam tu jeszcze taki jeden przykład , czy mógłby mnie ktoś sprawdzić . ∫(3x2+1)arctgx dx
wynik wyszedł mi taki: arctgx x3+x−1/4x4+1/2x2 −1/1+x2 + C
4 wrz 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam oczywiście zgubiłem 2 przed całką
4 wrz 14:28
Trivial:
Artur, Nie ma co się tak męczyć z przekształcaniem.
u = √x
u2 = x
2udu = dx
∫e√xdx = ∫2ueu du = ...
4 wrz 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x3+x | |
∫(3x2+1)arctgx dx = (x3+x)arctgx − ∫ |
| dx = (x3+x)arctgx − ∫x dx = |
| | 1+x2 | |
| | x2 | |
= (x3+x)arctgx − |
| + C |
| | 2 | |
4 wrz 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Trivial ... ja tu chciałem pokazać 'skąd to wyszło'
4 wrz 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
chciałem zablysnąć ... a tu ni ma
4 wrz 14:32
Bartek: Dzięki, wszystkim za pomoc. Artur zrobiłem twoim sposobem .
4 wrz 14:34
Bartek: Aha czyli w tym drugim wyszło mi źle:?( ja to robiłem przez części arctgx podstawilem pod "g"
a to drugie pod f . a Ty pewnie odwrotnie
4 wrz 14:37
Bartek: pfff znaczy ty tak podstawiles a ja odwrotnie

juz sie glubie
4 wrz 14:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w takim razie źle wyliczyleś bo nie masz pojęcia ile to jest ∫arctgx dx (znaczy może i wiesz
... ale to nie jest prosta całka)
4 wrz 14:44