Współrzędne wierzchołka okręgu i promień
Mati00721: Jak się obliczało współrzędne wierzchołka okręgu i promień?
Mam wzór:
x2+2x+y2−6y−15=0
4 wrz 14:15
Mati00721: *środka okręgu
4 wrz 14:18
4 wrz 14:21
Mateusz:
Mozna tez tak tylko pasuje wiedziec co skad sie wzieło a więc tak:
jesli przekształce sobie postac kanoniczną okręgu czyli (x−a)2+(y−b)2=r2 do
postaci ogolnej to otrzymam: x2+y2−2ax−2by+c=0 gdzie c=a2+b2−r2
z takiej postaci łatwo wyznaczyc wspołrzedne srodka okręgu poprzez porownanie np mając okrąg:
x2+y2+4x−6y−3=0
−2a=4 −2b=−6
a=−2 b=3
S=(−2,3) natomiast promien r obliczam korzystajac z tw Pitagorasa: r= √a2+b2−c u mnie r=4
4 wrz 14:31