matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie tekstowe
Jolka:
Po trzykrotnej obniżce o 5 % kostium kąpielowy kosztuje 68,5 PLN. Ile kosztował przed obniżkami?
4 maj 18:50
Bogdan:
Rozwiąż równanie: 68,5 = x * 0,95
3
0,95 = 95% = 100% − 5%
4 maj 19:11