granice
baskasso: Zbadac do czego dąży
lim(x→π) (cosx)
π/2−x.
im(x→π) (cosx)
π/2−x= lim e
(π/2−x)ln(cosx),jak wstawiam π za x to mi wychodzi , że
| | −π | |
(π/2−x)ln(cosx)→ |
| *0=0 , więc e0=1? Dobry tok rozwiązań? |
| | 2 | |
4 wrz 13:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po co to przekształcenie

cosπ = 1
1
a = 1 ; gdzie a≠0
4 wrz 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu co ja napisałem
4 wrz 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
ln cosπ ≠ ln 1 = 0

masz ln (−1)
4 wrz 13:20
baskasso: czyli co w takiej sytuacji robię, skoro ln(−1)?
4 wrz 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
podpowiedź − liczby zespolone
4 wrz 13:26
Krzysiek: ale przecież już na samym początku jak wstawi x=π to otrzyma:
(−1)(−π/2)
4 wrz 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to krzysiek .... ile to jest
4 wrz 13:46
b.: a ile to jest (cosx)π/2−x, gdy x jest w otoczeniu π/2?
4 wrz 15:40