ciagi
Kinga: zad 1.Wyznacz 8 wyraz pewnego ciągu geometrycznego,którego 3 wyraz jest 4 razy większy niż 1 a
drugi wyraz wynosi 8
zad2.
Udowodnij,ze ciąg an 3*2n−1 jest geometryczny a następnie wyznacz sumę 7 początkowych jego
wyrazów
zad3. Dany jest ciąg arytmetyczny an,gdzie n jest mniejsze bądz równe1. wiadomo.ze dla każego n
początkowych wyrazów Sn=a1+a2+...an wtraza sie wzorem Sn= −n2−5n wyznacz zwe na n−ty wyraz
ciągu an
wyznacz liczbe n,dla ktorej an=0
4 maj 18:33
pazio: 1. (an) geometryczny o wyrazie pierwszym a1 i ilorazie q
a3 = 4a1 ∧ a2 = 8
a2 = a1*q
a1*q = 8
a3 = a1*q2 = 4a1
a1(q2−4) = 0
a1 = 0 ∨ q = 2 ⋁ q = −2
dla a1 = 0:
q∊R ciąg stały ⇒ a8 = 0
dla q = 2:
a1*2 = 8
a1 = 4 ⇒ a8 = a1*q7 =4*27 = 4*128 = 512
dla q= −2:
a1*(−2) = 8
a1 = −4 ⇒ a8 = a1*q7 = (−4)*128 = −512
4 maj 18:45
Kinga: dzięki wielkie pazio
4 maj 18:51
pazio: 2. a
n = 3*2
n−1
| an+1 | | 3*2n | | 2*2n−1 | |
| = |
| = |
| = 2 = q |
| an | | 3*2n−1 | | 2n−1 | |
zatem ciąg jest geometryczny
a
1 = 3*2
0 = 3
| | 1−27 | | 1−128 | |
S7 = 3 |
| = −3 |
| = (−3)*(−127) = 381 |
| | 1−2 | | 1 | |
4 maj 18:55
pazio: luzik

jeszcze zajmę się trzecim
4 maj 18:56
pazio: ale najpierw zrobię to na kartce
4 maj 19:02
pazio: już mam

już piszę
4 maj 19:03
pazio: a
n = S
n − S
n−1 = −n
2 − 5n + (n−1)
2 + 5(n−1) = −n
2 − 5n + n
2 − 2n + 1 +5n − 5 = −2n − 4
a
n = 0
−2n − 4 = 0
n = −2

zawsze do usług

no chyba że gdzieś się walnęłam w rachunkach albo coś w ten deseń
4 maj 19:07
Kinga: oo dziękuje bardzo ,Jesteś boski
4 maj 19:57