oblicz pole obszaru ograniczonego
patryk: Hej. Zadanie brzmi oblicz pole obszaru ograniczonego
a)parabolami y=x
2, y=2x
2 oraz prosta y=8 (x≥0)
b)krzywymi y=e
−x, y=e
3x, y=
√e
c) krzywymi y=x
3, y=2x
| | 1 | |
d) krzywymi y=x2, y= |
| x2, y=3x |
| | 2 | |
jak sie za to w ogole zabrac? nie mam pojecia co jak robic

prosze o pomoc
4 wrz 12:14
b.: po pierwsze zrób rysunek,
potem podziel obszar na obszary normalne i oblicz pole każdego z nich licząc odpowiednie całki
4 wrz 12:17
patryk: nic mi nie da zrobienie rysunku jak nie wiem co dalej jak to liczyc
4 wrz 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co z tego że wiesz jak dalej liczyć jak nie potrafisz narysować
4 wrz 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysujesz parabole i prostą (w a) i już potrafisz zaznaczyć obszar po którym obliczać będziesz
calke oznaczoną
wystarczy skojarzyć, czym że jest całka oznaczona w granicach całkowania a,b
4 wrz 13:22
Krzysiek: a)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7By%3Dx%5E2+%2Cy%3D2x%5E2+%2Cy%3D8%7D
policzę prawy obszar (lewy jest taki sam)
od dołu ogranicza go krzywa y=x
2
od góry dwie krzywe y=2x
2 −y=8
zatem trzeba podzielić ten obszar na 2 obszary
dla x∊[0,2]
obszar ograniczają krzywe: y=x
2 i y=2x
2
dla x∊[2,2
√2]
y=x
2 i y=8
zatem pole prawego obszaru to:
∫
02 (2x
2 −x
2 )dx +∫
22√2 (8−x
2 )dx
4 wrz 13:30
Mila:

c) krzywymi y=x
3, y=2x (Szkic niezbyt dokładny)
Punkty przecięcia wykresów
x
3=2x
x
3−2x=0
x(x
2−2)=0
x=0 lub x=
√2 lub x=−
√2
P=2
0∫
√2(2x−x
3)dx resztę wiesz jak zrobić?
4 wrz 16:40
Staszek: y=x2
y=1/2x2
y=3x
15 sty 14:12