granice ciągu
baskasso: | | | |
Zbadać granice ciągu: an=( |
| )n/2. |
| | n2 | |
4 wrz 10:22
Krzysiek: rozpisz symbol Newtona a potem skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy
4 wrz 10:44
pigor: ... np. tak :
| | 12n(n−1) | | n−1 | |
an= ( |
| ) 12n = ( |
| ) 12n , to |
| | n2 | | 2n | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | n−1 | | n(1−1n) | |
limn→∞( |
| ) 12n = limn→∞( |
| ) 12n = |
| | 2n | | 2n | |
| | 1−1n | | 1 | |
= limn→∞( |
| ) 12n = limn→∞( |
| ) 12n = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = [ |
| ] = 0 . ...  |
| | 212n | | √2 n | | ∞ | |
4 wrz 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tutaj nie ma co korzystać z liczby 'e'
| | n*(n−1) | | 1−1/n | | 1 | |
( |
| )n/2 = ( |
| )n/2 −> ( |
| )n/2 −> 0 |
| | 2*n2 | | 2 | | 2 | |
4 wrz 10:52
Krzysiek: właśnie zauważyłem po rozwiązaniu pigor−a , zapomniałem o tej '2' po rozpisaniu symbolu Newtona
"ale tutaj nie ma co korzystać z liczby 'e'" nawet się nie da
4 wrz 10:54
b.: @10:52: ten zapis jest niepoprawny, nie można tak na raty przechodzić do granicy z n...
4 wrz 12:04