| sinx | ||
∫ | dx. | |
| sinx+cosx |
| x | ||
s= tg ( | ) | |
| 2 |
| sinx |
| tdt | ||||||||||
∫ | dx=∫ | dx=4∫ | dt i tu nie | |||||||||
| sinx+cosx |
| 2t+1−t2 |
| 2ds | |||||||||||||||
... = ∫ | = | |||||||||||||||
| 1+s2 |
| ||||||||||||||
= ∫ | = | |||||||||||||
|
| 4s | ||
= ∫ | ds = ..... | |
| (1+s2)(−s2+2s+1) |
| sinx | sinx | dx | ||||
∫ | dx = ∫ | dx = ∫ | = | |||
| sinx+cosx | sinx(1+ctgx) | 1+ctgx |
| −dt | −dt | |||
= | ctgx=t ⇒ x=arcctgx ⇒ dx= | | = ∫ | = | ||
| 1+t2 | (1+t)(1+t2) |
| −1 | A | Bt+C | ||||
gdzie | = | + | = ... i dalej prosta sprawa . ... | |||
| (1+t)(1+t2) | 1+t | 1+t2 |