uklad rownan z parametrem
mati: uklad rownan −> 4x−3y=7 i mx−y=2
x wychodzi −> −7/3m−1, y= −7/3 + (−28/9m−3)
reszte zadania wiem jak zrobic, prosze o sprawdzenie
3 wrz 22:40
mati: * x=−7/(3m−1)
3 wrz 22:41
Mila: Źle.
3 wrz 22:48
mati: metody wyznacznikow nie mialem, masz jakis pomysl?
3 wrz 22:49
Eta:
4x−3y=7
mx−y=2 /*(−3)
4x−3y=7
−3mx+3y= −6
−−−−−−−−−−
| | 1 | | 4 | |
(4−3m)x= 1 ⇒ x= |
| , m≠ |
| |
| | 4−3m | | 3 | |
y=.... dokończ
3 wrz 22:53
mati: y= −2+ (m/4−3m) ?
3 wrz 22:57
Mila: 4x−3y=7
mx−y=2 /*(−3)
4x−3y=7
−3mx+3y=−6 dodaję stronami
4x−3mx=1
x(4−3m)=1
dla 4−3m≠=0 (⇔m≠4/3}
podstawiam do II równania
Teraz przeprowadź dyskusję.
| | 4 | |
10 dla m≠ |
| jedno rozwiązanie |
| | 3 | |
3 wrz 23:00
mati: nie powinno być y= 6m−8/4−3m?
3 wrz 23:04
Eta:
| | 7m−8 | |
y= |
| ..... tak też podała Mila |
| | 4−3m | |
3 wrz 23:05
mati: tak, juz widze : ) dzieki
3 wrz 23:06