Rozwiąż równanie
Madzia: Rozwiąż równanie
| 4x + 2 | − 2 | x − 4 | = 2x
4 maj 18:20
pazio: −(4x+2) + 2(x−4) = 2x
−2x − 10 = 2x
| | −5 | |
x = |
| zgodne z założeniem ⇔ jest rozwiązaniem równania |
| | 2 | |
4x + 2 +2(x−4) = 2x
6x − 6 = 2x
| | 3 | |
x = |
| zgodne z założeniem ⇔ jest rozwiązaniem równania |
| | 2 | |
3◯ <4,
∞):
4x + 2 − 2(x−4) = 2x
2x + 6 = 2x
6≠0 sprzeczność.
4 maj 18:36
@Basia:
@pazio
Można było sobie trochę uprościć rachunki.
|4x+2|= |2(2x+1)| = 2|2x+1|
2|2x+1| − 2|x−4| = 2x /:2
|2x+1|−|x−4|=x
dalej oczywiście tak samo
4 maj 18:50