Pochodne cząstkowe:
Kojot:
Witam!
| | δ2z | |
Mógłby ktoś obliczyć mi |
| ? |
| | δyδx | |
Jeżeli :
1) z= xcos(x
3+y
3)
2) z=
√cos(x3+y3)
3 wrz 21:40
Kojot: Pomoże ktoś ?
3 wrz 21:56
Krzysiek: | | dz | |
1) |
| =x' cos(x3 +y3 )+x(cos(x3 +y3 ))' =cos(x3 +y3 ) −xsin(x3 +y3 ) *(3x2 ) |
| | dx | |
spróbuj sam resztę
3 wrz 22:01
Kojot: dzieki a jak bedzie wygladalo dz/dx z tego 2 przykładu ? Nie wiem co zrobić z tym pierwiastkiem
i jak to ''rozbić'' ?
3 wrz 22:53
Artur z miasta Neptuna:
Liczac dz/dx po prostu y traktujesz jako stala i wtedy ow funkcja jest traktpwana jako funkcja
jednej zmiennej (x) po ktorej liczych pochodna.
Ile by wynosa pochodna gdyby byla to funkcja f(x)=
√cos (x2+32) 
Policz a teraz zamiast 3 wstaw y i juz masz dz/dx
4 wrz 00:18