Granica
Thor: lim (x−>1)
| |tg(x−1)| | | |sin(x−1)| | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| (x−1)2 | | |cos(x−1)|*(x−1)2 | | x−1 | |
I dalej leżę, wydaje mi się, że robię coś źle, ponieważ jest w tym przykładzie moduł i pewnie
jest z tym jakiś haczyk.
Proszę o pomoc.
3 wrz 21:38
pigor: | | |tg(x−1)| | | |tg(x−1| | | 1 | |
lim x→ 1 |
| = lim x−1→ 0 |
| * |
| = |
| | (x−1)2 | | x−1 | | x−1 | |
| | −tg(x−1 | | 1 | | tg(x−1) | | 1 | |
= lim x−1→ 0− |
| * |
| ∨ lim x−1→ 0+ |
| * |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
=
= −1*
1−1 =
1 ∨ 1*
1−1 =
1 ∨
−1 . ...
3 wrz 21:52
Thor: Ogólnie odpowiedź to +nieskończoność.
X dąży do 1,a nie do 0. Bo chyba tak to opisałeś.
4 wrz 01:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
x−>1 ... więc (x−1)−> 0
4 wrz 08:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak Ci wyszło:
| |sin(x−1)| | | 1 | |
| = |
| |
| |cos(x−1)|*(x−1)2 | | x−1 | |
bo jak dla mnie powinno być:
| | 1 | | 1 | |
...= − |
| dla (x−1)−>0− oraz |
| dla (x−1)−>0+ |
| | |cos(x−1)|(x−1) | | |cos(x−1)|(x−1) | |
co dalej daje +
∞ w obu przypadkach
4 wrz 09:07
b.: robisz źle, bo skracasz sin(x−1) z (x−1), a to przecież zupełnie co innego!
(i nawet dopisanie limx−>1 z przodu tego nie zmieni)
4 wrz 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
b.
ja nie skracam tylko robijam na iloczyn dwóch granic z czego jedna ma postać
4 wrz 12:36
Jack:
po podstawieniu za x wyrażenia y=x−1, masz że y→0, ponieważ wcześniej x→1.
Dlatego:
| | |tgy| | | |tgy| | | 1 | |
limy→0 |
| =limy→0 |
| * |
| =+∞, wiec ok.
|
| | y2 | | y | | y | |
Może
b pisał do
pigora
4 wrz 14:14
nat66: a wpadl ktos na to że jak podstawimy 1 za x to wychodzi 0 przez0 i mazna stosowac metodę
d'Hospitala?
4 wrz 14:20
Jack:
a można można... tylko ten moduł pewnie zniechęca na pierwszy rzut oka
4 wrz 14:36
b.: pomyliłem się, dopisanie limx−>1 z przodu poprawia zapis, ale bez tej granicy tak skracać
sin(x−1) z (x−1) nie można −− a tak własnie jest w oryginalnym poście i w tym od Artura...
4 wrz 15:38