całka
Esseker: zadanie z całki podwójnej. Liczenie objętości. Mam dane równania : z=6−x
2−y
2, z=
√x2+y2
na wykresie to wychodzi czubek stozka rozwarty ku górze i parabola nałozona na to tak że robi
sie pod parabola i "wewnątrz" stozka obszar. Mam problem z wyznaczeniem obszaru calkowania bo
nie wiem jak wyznaczyc punkt przeciecia. Punktem przeciecia bedzie okrag ale nie wiem jak
wyznaczyc jego srednice.
Prosze o pomoc
3 wrz 21:24
Krzysiek: przejdź na współrzędne walcowe
x=rcosδ
y=rsinδ
δ∊[0,2π]
z=z
r≥0
czyli krzywe przyjmują postać:
z=6−r2
z=√r2
6−r2 =r
czyli: r=3 (r≥0)
zatem objętość tej figury to:
∫02π (∫03 (6−r2 −r) dr )dδ
3 wrz 21:34
Esseker: wiedziałem że jest jakies proste rozwiązanie !

dziekuje
3 wrz 21:36
Krzysiek: brakuje tam jeszcze jakobiana, który jest równy 'r'
3 wrz 21:37
Trivial: r = 2 a nie 3.
3 wrz 21:40
Esseker: wydaje mi sie ze promień powinien być 2 a nie 3. Bo wychodzi +2 lub −3 . I czy mógłbys to
wyliczyc? bo wychodzi mi inny wynik niz w odpowiedziach .
3 wrz 21:42
Esseker: aaaa, jakobian !
3 wrz 21:42
3 wrz 21:44
Esseker: hmm wychodzi mi
323 π ale to pewnie cos w obliczeniach
3 wrz 21:46
Krzysiek: no tak policzyłem r
2 −r−6=0 w każdym razie dobrze że sprawdzacie
3 wrz 21:47
3 wrz 21:48
Esseker: super chłopaki, dziekuje
3 wrz 22:08