matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobic??
natasza:
zakładająć ciąglośc funkcji f =R
2
→ R zmien kolejność całkowania w całce iterowanej ∫dx ∫f(x,y)dy pierwsza całka jest od −1 do 1 druga całka jest od x
2
+ 1 do 2
3 wrz 20:35
Krzysiek:
obszar całkowania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Bx%3D-1%2Cx%3D1%2Cy%3Dx%5E2+%2B1+%2Cy%3D2+%7D
y∊[1,2] y=x
2
+1 czyli: x=+/−
√
y−1
zatem: x∊[−
√
y−1
,
√
y−1
]
3 wrz 20:43