Liczenie wysokości
Majka:

Oblicz wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego siatka jest przedstawiona poniżej:
a= 4
√3
kr. boczna = 8
4 maj 18:20
Krzysiek:
4 maj 18:22
Krzysiek:
4 maj 18:25
Krzysiek: ten pierszwszy jest niepotrzebny, rysunek
| | a√3 | |
policz sobie wysokosc trojkata rownobocznego w podstawie( jest na to wzor =h= |
| |
| | 2 | |
w twoim przypadku a wynosi 4
√3
szukasz niebieskiego odcinka teraz jego dlugosc to
√2{3} wyliczonej wysokosci
teraz z tw pitagorasa liczysz czerwona szukana wysokosc ostroslupa
4 maj 18:27
Krzysiek: wiesz o co kaman?
4 maj 18:28
Majka: Myślę że to ma być tak, przedstawię to jak sama rozpisałam:
h= a
√3/2
h= 4
√3*{3}/2 = 12/2 = 6
2/3 * 6 = 4
8
2=4
2 + H
2
i z oblczeń wyszło mi 4
√3
4 maj 18:35
Krzysiek: i najprawdopodobniej tak bedzie, liczylem to mi wyszlo tez ze h−6 wiec pewnie dalej tez jest
dobrze
4 maj 18:38
Majka: mam problem z jeszcze jednym zadaniem, ale tego to ja już boje się ruszać

dzięki za pomoc
4 maj 18:39